Kajabacan käsityöläisviineille Leader-tukea

16.4.2025

Kajabacan viinitila sijaitsee Urjalankylässä Pirkanmaalla. Kajabacan yrittäjät Asta ja Pekka Heikkilä ovat perustaneet marjatarhan vuonna 2018 entisen Kajaniemen torpan maille. Jo ensimmäisten marjapensaiden istuttamisen aikaan Astan ja Pekan visiona oli viinitilan perustaminen ja käsityöläisviinien valmistaminen laadukkaista, omien pensaiden käsin poimituista marjoista.  

Ajatus viinitarhasta lähti alun perin kesäisiltä melontareissuilta. “Olemme aina viettäneet paljon aikaa luonnossa ja oli lähtökohtaisesti selvä, että kun tehdään marjatarha viinintuotantoon niin se tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti”, toteaa Pekka.  

Vastuullista marjanviljelyä 

Kajabacan viinitila kuuluu Pirkanmaan ilmastoverkostoon ja koko toiminnan lähtökohtana onkin vastuullinen marjanviljely ja ekologinen kestävyys. Luontoarvot ovat tilalla ohjaava tekijä. Tuotannossa huomioidaan esimerkiksi vesistöt, kuten valumavesien hallinta ennen niiden laskemista läheiseen järveen. 

Tarhalla pyritään myös luonnon monimuotoistumiseen, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että pensasrivien väleissä kasvaa vapaasti niittykukkia. “Kaikki pörräävät, kuten perhoset, mehiläiset ja kimalaiset ovat lisääntyneet. Myös pääskyset palasivat takaisin maatilan pihapiiriin, kun aloitettiin marjojen kasvattaminen”, kertoo Asta ilahtuneena. 

Leader-tuella uskoa hankkeen toteuttamiseen 

Ensimmäiset Kajastus-viinit tulivat myyntiin vuonna 2023. Nyt viinitarhalla on alkamassa kolmas kesä ja toiminta laajentuu sekä kehittyy koko ajan. Kajabacan tuotannosta löytyy karviaisviini, punaherukkaviini sekä mustaherukkaviini. Viinit valmistetaan täysin Kajabacan omista marjoista.  Tulevalle kesälle on kehitetty uusina tuotteina myös kuohuvia ja matala-alkoholisia viinejä. Alkoholittomista tuotteista löytyy karviais- ja viherherukkalimppari, jotka valmistetaan yhteistyökumppanin kanssa Kajabacan omista marjoista.  

Kun marjatarha alkoi tuottaa satoa, valmistustila oli saatava tehtyä. Valmistus- ja sosiaalitilan sekä myymälän rakentaminen on saanut EU:n maaseuturahoitusta Pirkan Helmeltä rahoituskaudella 2014-2022. Lisäksi tuella hankittiin osa viinin tuotantovälineistä sekä kylmäkontti marjojen varastointia varten. Seuraavalla rahoituskaudella tukea myönnettiin myös aurinkopaneelien hankintaan, joilla saadaan virtaa esimerkiksi kylmäkontteihin. 

Leader-tuen saaminen on luonut yrittäjille uskoa hankkeen toteuttamiselle. “Kun me se tuki saatiin tuli semmoinen olo, että muutkin uskoo tähän meidän toimintaan, mikä entisestään lisäsi tsemppihenkeä”, kiittelee Asta.  

Kajabaca houkuttaa kesäasukkaita, kausityöntekijöitä ja muita yrittäjiä 

Kajabacan viinitila on vaikuttanut positiivisesti paikallisiin asukkaisiin, muihin yrittäjiin ja koko alueeseen. “Täällä on paljon kesäasutusta ja kesäasukkaita, jotka ovat olleet tyytyväisiä Kajabacan toimintaan, minne he voivat tuoda esimerkiksi vieraitaan käymään”, kertoo Pekka. 

Kesäisin marjatarhalle työllistetään myös kausityöntekijöitä marjanpoimintaan.  Sen lisäksi tapahtumissa annetaan mahdollisuus esimerkiksi elintarviketuottajille tai ravintola-alan palveluja tuottaville yrityksille tulla viinitilalle myymään palveluitaan.  

“Ollaan tosi iloisia, että on päästy elävöittämään kylää. Ihmiset pääsee tutustumaan toisiinsa terassilla ja ollaankin vitsailtu, että täällä ei kukaan ole yksin vaan saa meistä aina seuraa”, Asta toteaa hymyillen. 

Katso videolta, mitä Asta ja Pekka Heikkilä kertovat Kajabacan viinitilasta. 

Kuva ja video: Tommi Käppi 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.