Yleishyödylliset hanketuet
Hanketoiminnalla tehdään aina jotain uutta tai parannetaan olemassa olevaa. Usein hankkeelta edellytetäänkin jonkinlaista innovatiivisuutta tai uutuusarvoa. Hanke ei voi olla sellaista toimintaa, jota hakija toteuttaa normaalistikin.
Mihin voi saada hankerahoitusta?
Yleishyödyllisillä hankkeilla edistetään asukkaiden hyvinvointia ja palveluita, paikallista kulttuuria tai kylän viihtyisyyttä, toiminnallisuutta ja vetovoimaisuutta.
Pirkan Helmi voi rahoittaa sellaisia yleishyödyllisiä hankkeita, jotka hyödyttävät mahdollisimman monia alueen asukkaita ja toimijoita. Tukea ei myönnetä sellaiseen toimintaan, joka kuuluu julkisyhteisön lakisääteisen pakollisen perustehtävän hoitamiseen.
Yleishyödyllinen hanke voi olla:
- Kehittämistä, koulutusta ja tiedonvälitystä, selvitysten tekoa. Lue lisää yleishyödyllisistä kehittämishankkeista.
- Investointeja.
Lue lisää yleishyödyllisistä investointihankkeista.
Leader-hankkeen kokonaiskustannusarvio tulee olla yli 8000 euroa. Kehittämistä ja investointeja voi ohjelmakaudella 2023-27 toteuttaa myös pienhankkeena (tuen alaraja 1000€, kokonaiskustannukset enintään 8000€). Pienhankkeiden haku on hieman kevyempi ja ne ovat aina tuotosperusteisia.
Kuka voi hakea?
Hankerahoitusta voivat hakea rekisteröidyt yhdistykset, osakaskunnat, säätiöt, oppilaitokset, kunnat ja muut yhteisöt, joiden toiminta on yleishyödyllistä tai toiminnan ensisijainen päämäärä ei ole voiton tavoittelu.
Hankkeen omarahoitus
Yleishyödyllisissä hankkeissa (poislukuen koulutus- ja tiedonvälityshankkeet) omarahoitusosuutta voidaan korvata talkootyöllä (vastikkeeton työ). Talkootyön arvo on 20 euroa henkilötyötunti (yli 15-vuotias). Jos talkootyötä tehdään traktorilla tai muulla vastaavalla työkoneella, työkoneen käyttämisen arvoksi luetaan lisäksi 40 euroa käyttötunnilta.
Huomioitavaa on, että hanketuet maksetaan jälkikäteen, joten välirahoitus hankkeen kulujen kattamiseksi ja talouden pyörittämiseksi tulee varmistaa jo hanketta haettaessa.